> ECOSORT \ Intrebari Frecvente

Ecosort

Este un colector de deseuri - pe care le procesam -, este specializata in constructii si demolari si reciclam materialele C&D. Procesam materiale sortate si nesortate si reciclam majoritatea acestora.

De ce este important ca deseurile de constructie sa fie reciclate?
Avand in vedere ca deseurile provenite din C&D reprepinta aproximativ 24% din totalul deseurilor depozitate, reciclarea acestora reduce cu aproape 1/4 volumul deseurilor depozitate.
Reciclarea acestor deseuri salveaza multe resurse naturale.

 

Care sunt materiale inerte?
Materialele solide inerte includ asfalt, caramida, beton, noroi, piatra, nisip.

 

Cu ce se ocupa de fapt o societate de reciclare a demolarilor din constructii?
O societate de reciclare a deseurilor provenite din C&D, colecteaza deseurile sortate/nesortate. Deseurile sortate sunt procesate in vederea unei utilizari ulterioare. Deseurile nesortate sunt sortate in functie de natura lor, urmand a fi reciclate sau eliminate.
Un amestec de deseuri din constructii poate include beton, caramizi, metale, sticla si cantitati mici de pamant. Ele nu trebuie sa contina deseuri menajere si materiale/ substante periculoase.

 

Cum stiu daca deseurile mele pot fi reciclate?
In primul rand, trebuie sa va asigurati ca duceti materialele la o societate care le poate recicla. Cand ajungeti la o societate care recicleaza materiale trebuie sa specificati dorinta dumneavoastra de reciclare a respectivelor materiale dupa care reprezentantul respectivei societati va poate spune daca deseurile dvs. vor fi reciclate sau depozitate in vederea eliminarii.

 

Ce accepta pentru reciclare firma ECOSORT?
ECO SORT RECYCLYNG accepta pentru reciclare doar urmatoarele deseuri: asfalt, caramida, beton, piatra, nisip, metale.

 

Despre cat de multe deseuri vorbim?

APM a estimat ca in 2006 deseurile din constructii si demolari au generat o rata de 1,27 kg / persoana / zi. Totusi, acest calcul nu include C&D din constructiile de drumuri si poduri.

  • In conformitate cu studiul APM, resturile de la site-urile de constructii rezidentiale reprezinta de obicei intre 6 si 8 la suta din masa totala a cladirii din materialele folosite pe site, excluzand fundatia, pardoselile din beton si aleile. De asemenea, tot conform cu studiile APM, locuintele noi au crescut ca dimensiune in medie cu 30% fata de acum 10 ani.
  • O cercetare mai aprofundata a ratelor de generare a C&D in 2006, s-a stabilit ca Romania creeaza de la 16 la 35 de milioane de tone de C&D, care se traduce la 0,70 pana la 1,45 kg / persoana / zi, valoare care este mai mult mai mare decat volumul de deseuri menajere. (source: APM)
  • Rata de reciclare nationala de C&D, a atins 34% in 2003 cu un obiectiv de 65% pana in 2011 (sursa: APM)

 

De ce sa reciclam C&D?

Spre deosebire de gunoiul casnic, deseurile provenite din C&D nu pot fi arse pentru a produce energie. Problema aruncarii acestor deseuri in natura este destul de comuna, si in acelasi timp acest lucru creeaza importante probleme de mediu.

Comparatie optiuni de gestionare pentru C&D:

  • Constructia depozitele de deseuri si noilor incineratoare - Dificila si costisitoare.
  • Export mare - Cu cat capacitatea descreste, preturile cresc. Expedierea de deseuri duce la marirea capacitatii de depozitare, dar la costuri de transport mari.
  • Cresterea reciclarii - Simpla, cost-eficienta, fara sa afecteze mediul.

 

Ţinte privind colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor din C& D


13.1.1. Tratarea deseurilor contaminate din constructii si demolari pentru a putea fi valorificate (material) sau/si eliminarea finala in siguranta

Incepand cu 2007, continuu

13.1.2. Minimizarea cantitatii depozitate de deseuri provenite din constructii si demolari prin:

Construirea unor instalatii de sortare pentru toate tipurile de deseuri reciclabile din C&D.

Reutilizarea si reciclarea deseurilor provenite din constructii si demolari, in cazul in care nu sunt contaminate

Valorificarea energetica a deseurilor provenite din constructii si demolari, in cazul in care nu sunt contaminate

Incepand cu 2007, continuu

13.1.3. Depozitarea in depozite corespunzatoare a deseurilor C&D contaminate si a celor ce nu pot fi valorificate.

Construirea unui depozit de deseuri inerte provenite din constructii si demolari (pentru deseurile ce nu pot fi valorificate) si de deseuri periculoase pentru zona centru-vest a Regiunii 3.

 

Situatia actuala

In general datele referitoare la cantitatile de deseuri din constructii si demolari sunt incerte - aceasta se datoreaza in mare parte faptului ca au multe puncte de lucru raspandite peste tot in tara si nu au o evidenta stricta centralizata. Pe de alta parte, deseurile de C&D sunt eliminate la depozitele municipale vechi fara cantarire, si nu de putine ori sunt aruncate pe locuri virane. In anul 2003, in Regiunea 3 si in special in judetul Arges au avut loc demolari masive in sectorul industrial, fapt ce justifica o cantitate de deseuri de C&D de aproape 4 ori mai mare decat in anul precedent.

Generare specifica de deseuri din constructii si demolari

PRINCIPALELE TIPURI DE DESEURI

CODURI DE DESEURI

1999 (TONE)

2000 (TONE)

2001 (TONE)

2002 (TONE)

2003 (TONE)

Deseuri din constructii si demolari din care

17

54606

51737

47235

45169

208763

Deseuri inerte

17

1350

1450

1382

900

153831

Deseuri mixte

17

53256

50287

45853

44269

54931

Totusi chiar si acesta cantitate declarata pentru anul 2003 ar putea fi subestimata, luand in considerare ritmul constructiilor din ultimii ani si tinand cont de date statistice din alte state si din statele membre.
Deseurile generate in mediul rural sunt estimate a insuma 10% din cantitatea de deseuri generate in mediul urban.
Datorita lipsei unor date de incredere in ceea ce priveste cantitatea de deseuri C&D generata, s-a facut o estimare a acestora pornind de la datele statistice din Uniunea Europeana. Astfel s-a considerat ca deseurile C&D din Regiune ar reprezenta aproximativ 15% din cantitatea de astfel de deseuri produsa in Europa Centrala. Cantitatea de deseuri generata in Regiunea 3 este estimata a fi de 273.200 tone an (aproximativ 136.000 mc) in zonele urbane si 39.789 tone/an (aproximativ 20.000 mc) in zonele rurale. Totalul estimat pentru Regiunea 3 ar fi de aproximativ 313.000 tone/an. Aceasta cantitate este in concordanta cu capacitatea de transport a 28-30 de camioane la 3 transporturi pe zi cu vehicule de aproximativ 10 t/transport.
In acest moment, in Regiunea 3, nu exista capacitate de depozitare pentru deseurile din constructii si demolari. Ele sunt inca eliminate pe depozitele orasenesti vechi.

 

Costuri privind colectarea si eliminarea deseurilor.

Dintr-o cladire de marime medie cu un volum de 1 000 m3, poate rezulta o cantitate de deseuri de 10-50 m3 sau un cost de colectare si eliminare de 3000 - 4000 euro (arie de 200 m2, cost de constructie de 2 000 euro/m2).
Compozitia deseurilor din constructii si demolari depinde de lucrarile de constructii, daca este vorba despre constructia unei cladiri noi sau renovarea/modificarea unei constructii mai vechi. Din lucrarile de renovare/modificare rezulta mai multe deseuri decat din lucrarile de constructie a unei cladiri noi.

 

Compozitia deseurilor din constructii

Nu s-a efectuat pana acum un studiu referitor la compozitia deseurilor din constructii si demolari pentru Regiunea 3; totusi din datele si experienta statelor membre reiese ca in compozitia deseurilor din lucrarile de infrastructura intra peste 80% minerale, in jur de 13% lemn, pana in 4% metale (la constructiile civile), restul fiind alte materiale ca de exemplu: plastic, sticla, carton, etc.

Din partea minerala, necontaminata se poate recicla betonul in proportie de peste 90%. In cazul constructiilor de caramida, aceasta ar putea fi refolosita in constructii, insa costurile legate de timp si plata fortei de munca fac aceasta refolosire din ce in ce mai putin uzitata.